Jens Christensen Krogh [16057]
- Født: 1719
- Ægteskab (1): Anne Berthelsdatter [16058] den 15 Aug. 1754 i Vester Vandet , Hillerslev, Thisted, Danmark
- Død: 1785
Notater:
Note: 1785 d. 4 Jan: døde Jens Krogh ved Klittmøller begraved d. 11te ejusd. gl: 65 Aar og 7 Maaneder.
Nedenstående er taget med fordi jeg tror der er en familimæssig relation her
"Historisk Årbog for Thy og Vester Han Herred", 1956. Læs hele artiklen under denne hjemmeside - Begivenheder - Artikler - Sandskuden >>Jomfru Marie<< af Klitmøller. Af G. Krogh-Jensen
Biografi Anders Pedersen Krogh kaldtes også Anders Pedersen Søe. ----- 1782, den . . . Julij forulykket Anders Pedersen Kroghs Skudde med 4re Mand nemlig Anders Pedersen Krogh, Anders Christensen Krogh, Peder Pedersen Krogh Christen Odde.
Denne korte beretning om et skibsforlis kan man læse i kirkebogen for Vester Vandet sogn for året 1782, og det er en dødsattest både for en af sandskuderne ved Klitmøller og for de fire mænd, der gik ned med den. Da Klitmøller, som jo ligger i Vester Vandet sogn, fra gammel tid var hovedsædet for den berømte skudefart på Norge, skulle man tro, at sådanne beretninger om forlis jævnligt forekom i kirkebogen for dette sogn, men det er ikke tilfældet. Der gik i virkeligheden forbavsende få skuder ned, og de få, der forulykkede, fortæller kirkebogen intet om. Der nævnes adskillige, som er omkommet, navnlig ved fiskeri fra åben båd, men beretningen om Anders Pedersen Kroghs skude er faktisk den eneste beretning om et totalt skudeforlis, der findes i kirkebogen for Vester Vandet lige fra dens begyndelse i 1691 og frem til 1782.
Af hvilken beskaffenhed dette sikre bevis var, får man oplysning om i skiftet (Skifteprotokol for Dueholm, Ørum og Vestervig Amter, 1773-1786, fol.207.) efter skipperen Anders Pedersen Krogh, også kaldet Anders Pedersen Søe, påbegyndt 31. juli 1782 og afsluttet 22. januar 1783. Dette skifte indeholder nogle ganske få men vigtige oplysninger om, hvad der var hændt. Man får at vide, at skuden forulykkede, ikke i juli måned, som kirkebogen oplyser, men allerede 3. juni 1782, og derpå 4. juni kom "drivende i Land som et Vrag med Bunden i Vejret ved Madsbøll Strand". Også skudens navn nævnes her. Mange af skuderne ved Klitmøller havde katolske helgennavne, men denne bar det ganske særlig fornemme navn "Jomfru Marie". Om årsagen til forliset fortæller skiftet desværre intet.
Ulykken har altså fundet sted i Vigsø bugt, hvor kysten vest for Lildstrand den dag i dag kaldes Madsbøl strand, et afsides og meget øde sted. Dette farvand har altid været frygtet på grund af de stenrevler, kaldet Bragerne, der her strækker sig langs kysten, og som ligger så højt, at selv en båd undertiden kan have svært ved at komme uskadt over dem. Mange sejlskibe skal i tidernes løb være gået ned her. Måske er "Jomfru Marie" blevet overfaldet af hårdt vejr og slået ud af kurs, måske har skuden søgt læ under land. Herom vides intet, men da skuden, som der står i skiftet, drev i land med bunden i vejret, er den muligvis ikke grundstødt, men snarere kuldsejlet. Meget tyder på, at ulykken er sket ret nær ved kysten, idet vraget jo drev i land i løbet af kun et døgn, og der var så meget tilbage af skuden, at man med sikkerhed har kunnet identificere den. Vraget og resten af lasten blev da heller ikke behandlet som almindeligt herreløst vraggods, men blev 27. juni 1782 solgt ved auktion (Auktionsprotokollen for Hillerslev-Hundborg Herreder, 1778-1796, fol.563) til fordel for ejernes arvinger. Der indkom godt 146 rdl., deraf 129 rdl. for bjerget trælast. Skudens besætning har selvsagt ikke kunnet berette noget om tidspunktet for forliset, idet de jo omkom alle mand. Når skiftet alligevel oplyser den nøjagtige dato, 3. juni 1782, viser dette, at der må have været vidner til forliset. Måske er det blevet observeret fra land, uden at det har været muligt at komme det nødstedte skib til hjælp. Herom vides imidlertid intet. Sikkert er det, at alle fire mænd på "Jomfru Marie" omkom ved forliset, men man lægger mærke til, at kirkebogen for Vester Vandet ikke nævner noget om deres begravelse. De er ikke blevet begravet i hjemsognet, og da der heller ikke er fundet noget om dem i kirkebøgerne fra sognene nærmest ulykkesstedet, tyder alt på, at havet har beholdt dem, og de kan af havstrømmen være ført langt bort. Måske er de senere drevet i land et eller andet sted på kysten og er blevet begravet på en fremmed kirkegård som ukendte "havlig". Kirkebøgerne fra kystsognene beretter om mange af den slags begravelser.
Jens blev gift med Anne Berthelsdatter [16058] [MRIN: 5672] den 15 Aug. 1754 i Vester Vandet , Hillerslev, Thisted, Danmark. (Anne Berthelsdatter [16058] blev født den 21 Okt. 1725 i Vester Vandet , Hillerslev, Thisted, Danmark og døde den 5 Nov. 1797 i Vester Assels, Morsø Sønder, Thisted, Danmark.)
|