Johannes Haagen Schmith [63638]
(1878-1919)
Olga Amanda Petersen [63639]
(1875-1952)

Jørgen Haagen Schmith "Citronen" [65133]
(1910-1944)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Bodil Berg Jørgensen [65134]

Jørgen Haagen Schmith "Citronen" [65133] 42373

  • Født: 18 Dec. 1910, København Sankt Jakob, Sokkelund, København, Danmark
  • Dåb: 12 Nov. 1911, København Sankt Jakob, Sokkelund, København, Danmark 42374
  • Ægteskab (1): Bodil Berg Jørgensen [65134] den 29 Okt. 1941 i København, Sokkelund, København, Danmark
  • Død: 15 Okt. 1944, København Hellerup, Sokkelund, København, Danmark
  • Begravet: 6 Jul. 1945, København Sankt Johannes, Sokkelund, København, Danmark "Ryvangen Mindelund" 42375

punkttegn   Dødsårsag: Skudt.

Billede

punkttegn  Notater:

Modstandsmand

ANHOLDELSEN 19. SEPTEMBER 1944
"Citronen" arbejdede sammen med "Speditøren" og "Polsk-Engelsk Efterretningstjenste", men han var primært tilknyttet "Holger Danske". Han deltog i transporter og flere sabtotageaktioner. Citronen var med ved flere likvideringer. Citronen og Flammen udførte i alt 11 likvideringer.

I september 1944 boede familien Bomhoff, Flammen og Citronen i kriminalkommisær Andsts sommerhus i Rågeleje.

"OPERATION MÖWE"
Tyskernes aktion mod det danske politi 19. september 1944 blev Citronens skæbne. Citronen, der som ofte før, var iført politiuniform kom kørende i sin Opel Kaptajn ad Nørre Allé på Nørrebro sammen med Helmer Bomhoff. De skulle ind til Politigården for at hente deres Ford V-8, som var til reparation efter et færdselsuheld på Strøget. Det var drabsafdelingens chef kriminalkommissær H.P. Andst, der havde sørget for at politiet betalte reparationen af vognen og derefter stillede den til afhentning.

Citronen og Helmer Bomhoff blev stoppet i Nørre Allé lige før Sankt Hans Torv mellem kirken og skolen. Tyskerne troede, at de var danske politibetjente. De blev ført ind i en gård ved siden af Nørre Allé skole. Efter ca. ½ time blev de ført ind i passagen til den pigernes skolegård (senere "Lille gård"). Under flugtforsøg fra passagen blev Citronen såret af et lungeskud. Det lykkedes Helmer Bomhoff at flygte i forvirringen.

Jørgen Haagen Schmith var blevet skudt under højre skulder. Projektilet havde fulgt ribbenene, perforeret venstre lunge og gået ud under armhulen.

ZONE-AMBULANCEN
Tyskerne stoppede en forbikørende ambulance fra Zone-Redningskorpset (ofte fejlagtigt benævnt Falck-ambulance). Her blev Citronen anbragt i bårerummet under bevogtning af en enkelt 19-årig Schalburg-mand. Tyskerne troede, at "Citronen" i politiuniformen var en tilfældig politibetjent, der var blevet såret under flugtforsøg.

Chauffør på ambulancne var Zone-redder Kaj Carlsen. Ved siden af sad Zone-redder Erik Petersen. Citronen lå med ansigtet i kørselretning og kiggede på Schalburgmanden. Den unge Schalburgmand Erik A. T. sad i bårerummet med ryggen til Erik Petersen i førerkabinen.

Citronen tilbød Schalburg-manden 10.000 kr. og en sikker transport til Sverige, hvis han lod ham flygte. Tilbuddet blev ikke modtaget. Citronen simulerede ekstra stærke smeter og bad om vand.

Ambulancen stoppede ud for Åboulardens Apotek og da Zone-redder Erik Petersen forlod ambulancen, lykkedes det Citronen at skyde Schalburg-manden, nu uden risiko for at ramme Zone-redderen.

Citronen havde en lille 6,35 mm pistol skjult i en stiklomme i sine benklæder. Han tømte magasinet i hovedet på sin uforberedte vagt. (Dræbt af skud gennem hovedet i.flg. ligsynsrapport).

Efter personaleskift (driftleder Christian Kisling og overassistent Carlo Lundtoft overtog) kørte ambulancen med den døde Schalburg-mand og Citronen til skadestuen på Frederiksberg Hospital. Schalburg-manden blev afleveret rundt om hjørnet på Nyelandsvejs Lazaret.

JØRGEN HAAGEN SCHMITH HÅRDT SÅRET
Hvordan reagerede "Citronen". Først forsøger han i bårerummet, at overtale den unge Schalburgmand med penge og andre løfter om at komme i sikkerhed i Sverige.

Det lykkedes ikke. Så planlægger han at flygte, men han skal have vagten væk. Det opnår han, da det lykkedes ham at skyde vagten uden at såre eller dræbte Zone-redderen, der sidder bag vagten.

Da han har dræbt vagten råber han til Kaj Carlsen, at han skal smide vagten ud på gaden. Carlsen og Petersen, der er kommet tlbage fra apoteket, bliver enige om, at det er for risikabelt. Tyskerne ved, at Zone-ambulancen kører til Det tyske lazaret med en vagt og en såret "politibetjent".

De to reddere er usikre, men gør det eneste rigtige. De kører til Zonens hovedstation på Platanvej for at tale med Kisling.

Som I andre tilfælde tager Kisling en hurtig beslutning, hvor han hjælper uden, at risikere hævnaktion fra Værnemagten over for Redningskorpset.

Kisling og Lundtoft måtte hjælpe personalet på lazarettet med at afsikre Schalburgmandens ældre gevær en dansk model 89, som personalet ikke kendte.

Den unge Schalburgmand fik efterfølgende den 23. september 1944 en heltebegravelse på Vestre Kirkegård (Heltemindekirkegården) med militær sørgemusik. Der var deltagelse af flere højtstående tyske officerer bl.a. "Den højere Pancke".

Fra Frederiksberg Hospital blev Citronen efter nødvendig hjælp (bl.a. blod fra sin bror) flyttet.

Han blev med en Zone-ambulance kørt til Aage Strøm Tejsens villa på Jægersborg Allé 184. Det var Zone-redder (senere Falck-redder) Christian Kisling, der førte ambulancen til Gentofte.

AKTIONEN, JÆGERSBORG ALLE 184
Om aftenen lørdag 14. oktober 1944 havde Tysk Sikkerhedspoliti foretaget razzia i København mod medlemmer af transportorganisationen "Speditøren". Bl.a. havde de fundet frem til organisationens hovedkvarteret på Gammel Mønt, Kbh.K., hvis officielle ejer var A.V. Strøm Tejsen, Jægersborg Allé 184, Gentofte.

Strøm Tejsen havde spist til middag med Citronen og sygeplejersken, da han modtog en telefonopringning. Han fik kort besked om, at han straks skulle komme til møde i København. Ingen begrundelse. En time senere kom der endnu en opringning. Denne gang en kodet meddelelse til Citronen om, at Gilbert var blevet skudt samme dag. Ved 23-tiden ringede Strøm Tejsen til villaen og sagde, at han var på vej hjem, men først kunne være hjemme en times tid senere.

Da det bankende på døren lidt over midnat, troede Ellen Christensen, at det var Strøm Tejsen, der var kommet tilbage. Hun mente også at kunne genkende hans stemme. Det var dog to medlemmer af Det Tyske Sikkerhedspoliti, der ville undersøge om villaens ejer A.V. Strøm Tejsen var hjemme. Det var Arvid Waltenstrøm og en tysk gestapomand, der forlangte at komme ind i villaen. Citronen havde hørt samtalen og da den første mand nærmede sig soveværelset, åbnede han ild.

Tilkaldt af den efterfølgende skudduel med Citronen kom der yderligere to Gestapofolk. Da alle fire hurtigt var engageret, lykkedes det sygeplejersken at forsvinde. Inden Ellen Christensen forsvandt havde hun givet tyskerne indtryk af, at der var flere personer i villaen.

Det kom til en mere end to timer lang skudduel mellem Citronen og tilkaldt tyske politisoldater fra den nærliggende Jægersborg Kaserne. Sygeplejersken Ellen Christensen kunne høre kampen fra en nærliggende villa, hvor hun havde søgt tilflugt.

A.V. Strøm Tejsen havde taget en taxa fra Gentofte station. Da han nærmede sig villaen hørte han skyderiet. Han bad chaufføren om at køre hurtig væk og senere på aftenen opsøgte han vennen direktør i D.F.D.S. Georg Andersen i Charlottenlund. Georg Andersen skaffede næste dag Strøm Tejsen til Sverige.

Strøm Tejsen var periodevis i Danmark inden befrielsen.

Tyskerne skød også fra nr. 182 mod Strøm Tejsens villa. Et legehus i nr. 182 bar tydelig spor af nattens træfninger. Familien i nr. 182 var gået i dækning i kælderen. Nabogrunden mod vest (nr. 186) stod tom og herfra blev der også skudt. Nuv. villa i nr. 186 er først opført året efter befrielsen.

Da villaen ved 3-tiden var helt omspændt af flammer fortsatte Citronen meget kortvarigt kampen foran huset. Han forsøgte forgæves at flygte gennem hækken ind til nr. 186, men faldt om ramt af to skud (et gennem højre arm og et gennem brystet). I hækken fandt en nabo dagen efter rester fra en pyjamas. Tyskerne havde mindst 5-6 døde og et stort antal sårede.

Efter kampen henvendte en gestapomand sig til naboen i nr. 182. Gestapomanden var for at berolige nabofamilien ledsaget af en brandmand fra Gentofte Brandvæsen. Det tyske Sikkerhedspoliti ville vide, hvordan Strøm Tejsen så ud. På det tidspunkt vidste tyskerne stadig ikke, hvem den dræbte var, som de havde kæmpet mod i flere timer.

BEGRAVET AF TYSKERNE
I den nordlige del af Ingeniørkasernen op mod Tuborvej fandt man efter befrielsen 202 grave. Først 6. juli 1945 var man færdig med en gennemgravning af området. Flammens kiste blev ført til det store kapel på Vestre Kirkegaard.

Døde ved Villaen, Jægersborg Alle 184.
Blev opgravet 2. juli 1945 og fik
6. juli 1945 jordpaakastelse i Hellerup


Billede

Jørgen blev gift med Bodil Berg Jørgensen [65134] [MRIN: 28583] den 29 Okt. 1941 i København, Sokkelund, København, Danmark. (Bodil Berg Jørgensen [65134] blev født den 10 Maj 1922 i København Sankt Stefans, Sokkelund, København, Danmark, dåb den 30 Jul. 1922 i København Sankt Stefans, Sokkelund, København, Danmark 26206 og døde i 1982 i København, Sokkelund, København, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 26 Nov. 2024 med Legacy 10.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af klit@4klit.dk